top of page

Güncelleme tarihi: 30 Eki 2022

Halk arasında kamburlaşma olarakta bilinen, Ankilozan Spondilit (AS) hastalığı, genellikle genç yaşlarda ortaya çıkan; omurgayı ve omurga ile kalça kemiği arasındaki eklemi etkileyen ağrılı, iltihaplı bir romatizma türüdür.



Ne zaman ve nasıl ortaya çıkıyor?


Hastalık genellikle 30 yaşın altında ortaya çıkıyor. Ancak ilk şikayetler ile tanı arasında 7-8 yıl fark oluyor. İtihaplanma sonucu omurga ve omurga ile kalça kemiği arasındaki eklem etkilenerek, bu iki kemik birleşerek tek bir kemik hâlini alır.


İlk neresi etkilenir? Nerelere yayılır?


Sakroiliak eklem yani omurganın alt bölümü ile leğen kemiklerinin arasında kalan bölge çoğunlukla ilk olarak etkilenir. Zaman içinde hastalığın ilerlemesi ile tüm omurga boyunca etkisini gösterebilir. Hastanın başta bel bölgesi olmak üzere kalça, omurga, diz, ayak bileği ve diğer eklemlerinde de iltihaplanma oluşabilir.


İltihaplı romatizma
omurga

Tanısında hastalığın öyküsü, fizik muayene bulguları, bazı kan testleri ve görüntüleme yöntemleri kullanılmaktadır.

En çok hangi bulgu ve şikayetler görülür?


En çok görülen şikayet hareket kısıtlanmasıdır. Omurganın alt bölümünden başlayarak boyun bölgesine kadar tüm disk kenarları ve bağlarda iltihaplanma ve sonrasında kemikleşme görülür. Bunun sonucunda omurganın üst kısmında ön tarafa doğru eğrilik oluşur. Hayat kalitesini ileri düzey düşüren bu hastalığın seyri ve şiddeti kişiden kişiye değişiklik gösterir.


İltihaplı romatizmanın tedavisi var mı?


Tanı konulan hastalara iltihap giderici ilaçlar veriliyor. Böylece kronik hastalığın seyri yavaşlatılmaya çalışılıyor. Uygun hastaya uygun tedavi verildiğinde oldukça yüz güldürücü sonuçlar elde ediliyor. Burada amaç; ağrısız, vücutta kalıcı yapısal bozuklukların gelişmediği ve iltihabi durumun yol açabileceği diğer organ bozukluklarının önüne geçmektir


Hastaların alert olması için en önemli şikayet nedir?


3 aydan uzun süren bel ağrısı dikkat alınmalı


Hangi doktora başvurmalıyım?

Romatizma hastalıkları ile ilgilenen bölüm Romatolojidir ve bu bulgular ortaya çıkarsa mutlaka en kısa sürede romatoloğa başvurmalısınız.

83 görüntüleme0 yorum
Yazarın fotoğrafısuleketenci

Güncelleme tarihi: 15 Eyl 2023

Ağız kuruluğunun tek nedeni sıcak havalar ya da şeker hastalığı değildir!!!

Güneşin etkisini halen güçlü bir şekilde hissettiğimiz bu günlerde romatolojik sorgulamanın bir parçası olan ağız kuruluğuna sık rastlıyoruz.


Bu şikayetin romatoloji hekimleri için önemli olması için eşlik eden göz kuruluğu, güneş hassasiyeti, eklem ağrısı / eklem şişliği, el ve ayaklarda yanma / uyuşma şikayetlerinden biri ya da birkaçı olmalıdır. Bu durumda yapacağımız fizik muayene, kan tahlilleri ve görüntüleme yöntemleri ile bağ doku hastalığı tanısı koyabiliriz.


Özellikle ağız ve göz kuruluğu ile seyreden romatizmal hastalığın ismi ise telaffuzu zor olan Sjögren Sendromu'dur.


Şüphede kaldığımız durumlarda dudak içinden yaptığımız minik bir biyopsi ile tükürük bezini inceleyerek tanıyı kesinleştiririz. Eğer sizin de 3 aydan uzun süren benzer şikayetleriniz varsa romatoloji hekimine başvurmanızı öneririm.


Sağlıklı günler...






42 görüntüleme0 yorum

Bugün değerli meslektaşlarım için hazırladığım sunumun konusu biyolojik ilaçların güvenliği idi. Hastalarımız için de bu konuyla ilgili bir paylaşım yapmak istiyorum.


♦️ Biyolojik tedaviler son 20 yılda romatizmal hastalıkların tedavisinde bir çığır açmıştır.

♦️ Bu tedaviler standart değildir. Aynı tanıya sahip her hastaya aynı tedavi uygulanmaz. Bu karar yaşa, cinsiyete, ek hastalıklara, gebelik isteğine .... göre şekillendirilir. Tıpkı "özel dikim" bir elbise gibi 😉

♦️Her hasta biyolojik tedaviye uygun değildir. Hekimler olarak amacımız " Önce zarar vermemektir."

♦️ Elbette bu grup ilaçların da yan etkileri vardır. Gerekli taramalar yapıldıktan sonra bu yan etkiler yönetilebilmektedir. Her üç ayda bir muayene ve tetkikler tekrarlanarak hastanın güvenli bir şekilde tedavisini sürdürmek ve yaşam kalitesini arttırmak amaçlanır.

♦️ Kısacası uygun tanı, uygun hasta ve yakın takip güvenliğin kilit noktasıdır.



Biyolojikler hakkında
Uzman Dr. Şule Ketenci Ertaş Acıbadem Kayseri Romatoloji


585 görüntüleme0 yorum
bottom of page